Cracovia,Varsovia

   

Contact

Str. Lucretiu Patrascanu nr 13,
Bloc G1, Parter, Ap. 3,
Sector 3, Bucuresti

0726.27.77.95 - Vodafone
037.101.89.84 - Vodafone


office@romanian-holidays.ro
romanian.holidays@gmail.com

C.U.I. : RO 26421038;
Reg.Com.: J40/629/20.01.2010

Cont RON:
RO43 BRDE 426 SV 3614 416 4260
Cont EUR:
RO70 BRDE 426 SV 3614 459 4260
Banca: BRD – GSG – Sucursala TITAN

Cont RON:
RO34 RZBR 0000 0600 1282 0368
Cont EUR:
RO31 RZBR 0000 0600 1282 0422
Banca: RAIFFEISEN BANK
- Agentia Lucretiu Patrascanu

Licenta de turism

Polita asigurare

Protectia datelor

Informatii utile

Varşovia şi Cracovia, eterne rivale

Cracovia? Dar noi reuşim cu mult mai bine, subliniază Barbara Tekieli, directoarea Oficiului de turism din Varşovia. Ca dovadă: ultimele informaţii ale Institutului [naţional] de turism demonstrează că în 2009 Varşovia a primit 2,2 milioane de turişti străini care au cheltuit aproximativ 800 de milioane de euro. Potrivit aceluiaşi raport, doar 900 000 de străini au vizitat Cracovia anul trecut, cheltuind 330 de milioane de euro.


La Cracovia, totuşi, nimeni nu ia aceste date în serios. Numărul de turişti străini în 2009 nu era de 900 000 ci de 1,95 milioane. Informaţiile din Varşovia sunt pur şi simplu false, asigură Pawel Mierniczak, director al Oficiului de turism al regiunii Mica Polonie, care explică diferenţele din statistici prin metodele utilizate în calcularea datelor.

Varşovia mizează pe arhitectură

Totuşi, nu există nici o îndoială că dinamica este de partea Varşoviei. Metropola îşi măreşte rapid oferta turistică. Nu mai puţin de opt muzee de înalt nivel european şi-au deschis de curând porţile, sau o vor face în viitorul apropiat.
Varşovia oferă un teren creativ celor mai buni arhitecţi din lume, cum ar fi creatorul Freedom Tower la Ground Zero, americanul Daniel Libeskind, al cărui imobil de locuinţe Zlota 44 este în construcţie chiar lângă gara centrală, sau germanul Helmuth Jahn, cunoscut pentru amenajarea pieţei Postdamer, la Berlin.
În afară de Paris, Londra şi Frankfurt, nici un alt oraş al Uniunii Europene nu numără în acest moment atâţia zgârâie-nori ca Varşovia. Capitala a devenit în acelaşi timp o destinaţie foarte căutată de către rezidenţii fostelor republici sovietice. Centrele comerciale Galerie Arcadia sau Zlote tarasy figurează printre cele mai importante din Europa.

Atracţia muzeelor

Muzeul Insurecţiei din Varşovia, deschis cu cinci ani în urmă, are un succes nebun. Cu 600 000 de vizitatori aşteptaţi doar anul acesta, a devenit principala atracţie a oraşului, imediat după grădina zoologică. "În străinătate, toată lumea a auzit vorbindu-se de ghetoul din Varşovia, dar aproape nimeni nu cunoaşte povestea Insurecţiei din Varşovia [cea mai importantă revoltă a Rezistenţei poloneze împotriva ocupaţiei germane, în august 1944]. Pentru a schimba această stare, este nevoie de timp. Dar avem deja un anume succes", ne asigură Anna Kotonowicz, purtătoarea de cuvânt a muzeului.
Figura lui Chopin este şi ea o valoare sigură. Un nou muzeu ultramodern consacrat compozitorului s-a deschis în aprilie în palatul Ostrogski. De atunci, numărul de japonezi care vizitează Varşovia a crescut cu o treime. Cât despre muzeul de istorie al evreilor polonezi, care se va deschide într-un an şi jumătate, el se aşteaptă la o clientelă precisă: tineri israelieni, care vin în Polonia pe urmele Holocaustului. Până acum, nu rămâneau aici mai mult de câteva ore. Mâine vor petrece probabil o zi şi o noapte.
 
Avantajul Cracoviei: împrejurimile sale

Dar Cracovia nu cade pentru atâta lucru în deznădejde. Tocmai a fost inaugurat sub piaţa centrală a metropolei un muzeu ultramodern care reconstituie viaţa oraşului în Evul Mediu. De o lună, Halele cu cearceafuri (Sukiennice), renovate în întregime, funcţionează din nou. Iar uzina lui Oskar Schindler, profitând de publicitatea adusă de filmul lui Spielberg, a fost transformată în muzeu al Ocupaţiei.

Contrar Varşoviei, împrejurimile Cracoviei nu duc lipsă de locuri de vizitat. Nu este vorba doar de Auschwitz (cel mai vizitat obiectiv turistic polonez de către turiştii străini), de Wieliczka (mina de sare), sau de Jasna Gora (sanctuarul Fecioarei Maria), ci şi de Munţii Carpaţi (Tatra şi Pieninii), ca şi de văile de la Dunajec.
În ciuda acestor atuuri sunt mai multe indicii care arată că Cracovia şi-a epuizat potenţialul şi că trebuie să-şi găsească o nouă formulă pentru a atrage şi mai mulţi vizitatori străini. Cracovia, care avea cândva ambiţia de a deveni o a doua Pragă, atrage în continuare de două ori mai puţini turişti străini decât perla de pe Vltava.
Perspective pentru Varşovia
Acesta nu este decât începutul. În doi ani, cu ocazia campionatului european de fotbal 2012, la care Cracovia nu participă, capitala va avea o ocazie unică de a cuceri noi vizitatori. Aproximativ 100 000 de suporteri sunt deja aşteptaţi. Statutul de capitală culturală europeană în 2016 ar putea fi o altă excelentă ocazie pentru promovarea Varşoviei, care figurează printre cele cinci oraşe poloneze care se bat pentru acest titru. Încă o dată, Cracovia este absentă.
Dar ceea ce contează mai mult decât orice în favoarea Varşoviei, este evoluţia turismului mondial. O dată ce ai văzut Parisul, Londra şi Roma, şi când cunoşti Praga şi Viena ca pe propriul tău buzunar, trebuie să te uiţi în altă parte. Varşovia devine din acel moment o opţiune interesantă.Sursa:PRESSEUROP

Cauta

Trasee personalizate

Elma - Holidays Agency va propune un concept nou pe piata turistica din Romania.
Acesta consta in personalizarea traseului turistic in functie de preferinte si bugetul disponibil.

Oferte

TABERE SCOLARE
ro     en     it     
Designed and maintained with yacms / Director web